Men HERREN, er Gud, ska ni tjäna,
så skall han för dig välsigna både mat och dryck;
sjukdom skall jag då också ta bort från dig.
2 Mosebok 23:25

  förnybar energi     tech     oberoende nyheter     tro på Gud     hälsa     kultur     trädgård     den nya världsordningen  
      Carl Grindes webbsida     

Hälsa, mat och andlighet


Som Guds barn vi vet att den mänskliga kroppen är ett tempel för den helige Ande. Den mänskliga kroppen är ett tempel för Gud.
Att äta hälsosamt är viktigt för att vårda och ta hand om Guds tempel - din kropp.
Temat här är två saker: Dels att ha Jesus Kristus som sin Herre och att börja dagen med bön till honom. Dels en hälsosam livsstil, hälsosam frukost, viktminskning, low carb knäckebröd (låg kolhydrats), Chia pudding/gröt, gröt på korn, havre (helkorn), vete (helkorn) och mer.
Njut av din mat och tacka Gud för den!


Text och foto: Carl Grinde Datum: 11 Juli 2016
Även återgiven text från länkade sidor
Uppdaterad 16 September 2017Andlig mat - låt bön och bibelläsning börjar din dag
Först några andliga råd här, börja dagen med några bibelord och bön. Numera läser jag nästan alltid något ur Bibeln på morgonen och jag ber alltid morgonbön. Oftast ber jag till Jesus Kristus innan frukost i ca 20 minuter. När Han välsignar ens dag, är det det bästa som kan hända en. Definitivt bättre än något vitamin eller näringsämne du kan få. Det är bortom all jämförelse. Såklart. Jag läser Bibeln varje dag och nästan alltid på morgonen till frukosten.

Nya rön om kolhydrater, hälsa och viktminskning
Här är mina egna recept och tips om att äta sunt, vitaminer, näring och hur du går ner i vikt. Fokuset ligger blandannat på att äta low carb -lågkolhydrats kost. Jag tycker det är en viktig och sund hållning i dagens samhälle där vi överlag stoppar i oss alldeles för mycket vetemjöl, vitt bröd, socker mm som gör oss sjuka. Så denna sida ger flera tips på lågkolhydrats kost. Men här kommer lite nya intressanta rön: alla kolhydrater påverkar inte kroppen likadant. Det finns hälsosammare kolhydrater i tex korngryn (engelska barley) som kan hjälpa till att gå ner i vikt. Vitt vetemjöl, vetebröd är ju sånt som får oss att gå upp i vikt. Men det är stor skillnad på raffinerat vitt mjöl och hela vetekorn och hur de påverkar hälsan. Jag skriver längre ner om nyttan med att äta helkorn av vete och havre. Jag skriver även om korn som har resistent stärkelse, alla kolhydrater är inte dåliga.

Det finns olika typer av kolhydrater (resistent stärkelse)
För det första är det viktigt att skilja mellan vitt vetemjöl och vete av hela korn. Detsamma gäller havre och andra spannmål. Att äta spannmål, vete till exempel på hela korn (dvs inte mjöl) har en positiv inverkan på hälsan. Det här är hälsosamt att äta: vete helkorn, havre helkorn.
För det andra finns det också kolhydrater som inte lagras i kroppen som fett och som inte påverkar blodsockret särskilt mycket. Dessa kolhydrater kallas resistent stärkelse finns till exempel i korngryn (engelska Barley). Och korngryns gröt innehåller resistent stärkelse, riktigt hälsosamt, bra för viktminskning!
Vetenskaplig hälsostudie, Lunds Universitet om korngryn
Mer info här barley bread study lunds university
Du kan läsa mer om hälsosam kost på min andra sida här.

Beta-Glucan, korngryn (Barley), havre
Jag rekommenderar verkligen att prova havre, vete på helkorn och även korngryn. Korngryn, barley är en superfood! (Och korngryn-Barley innehåller Beta-Glucan, det gör även havre)
http://www.millywhitecooks.com
http://www.superfoodstoeat.com
http://www.millywhitecooks.com
http://www.fermented-foods.com
http://blog.pureformulas.com
https://www.organicfacts.net/barley
https://draxe.com/barley-nutrition
pearl barley beta-glucan
pearl barley salad recipes
https://www.dsm.com
http://www.top10homeremedies.com
Heart Up Barley
http://livinghealth.com.my/product/nn-barley-bg-plus/
Barley BG Plus
High Beta Glucan Barley Berries
https://www.cancertutor.com/beta-glucan
http://drericz.com/beta-glucan-sources/

Barley grass powder for green juices, smoothies
Organic Barley grass powder
Organic Barley grass powder
Organic Barley grass juice powder

Grönbanan mjöl, fullproppat med resistent stärkelse
Grönbanan mjöl heter plaintain flour på engelska och är väldigt bra för hälsan, det innehåller resistent stärkelse.
Använd detta i dina pannkakor, bakning och smoothies. Det är också glutenfritt.
grönbanan mjöl
plantain flour
plantain flour health
plantain flour (amazon.com)


Hälsofördelar med lågkolhydratskost


Kolhydrater är energi. Kolhydrater du inte förbränner gör dig fet.
Ok, tillbaka till "vanlig-mat kolhydrater" som finns i dagligmat. Kolhydrater är energi. De kolhydrater du inte bränner under träning eller träning lagras som fett i kroppen. För mycket kolhydrater gör dig fet. Minska ditt intag av kolhydrater. Undvik framförallt vitt vetemjöl, vitt bröd, snabbmat, socker, sötsaker och läsk. Det kan även vara smart att undvika majsmjöl, majsprodukter, halvfabrikat, färdig-mat, pannkakor, bullar, ris, pasta, potatis, pizza, pommes frites etc. Det är alla fulla av kolhydrater. Uteslut också sötsaker såsom godis, kakor, glass, milkshakes etc. Socker förstör din hälsa.

Att äta för mycket kolhydrater gör dig fet
Kolhydraterna du äter omvandlas till blodsocker. Sedan produceras insulin för att få ner blodsockernivån i blodet och transportera bort blodsockret från blodet och in i cellerna.
(Från diabeteshealth.com) "Insulin tar glukos ur blodomloppet. Det omvandlas först till en stärkelse som kallas glykogen, som lagras i levern och i muskler. Men kroppen kan lagra endast en begränsad mängd av glykogen, så överskottet glukos lagras som kroppsfett. Detta är en processen för att gå upp i vikt."
https://www.diabeteshealth.com/why-eating-too-many-carbs-makes-you-fat

LCHF diet - low carb high fat
Denna diet kallas LCHF - Low Carb High Fat (Lite kolhydrater mycket fett) och syftar till att minimera intaget av kolhydrater. Men det är tillåtet att äta mycket fett, såsom grädde, smör, olivolja, rapsolja, ägg, fett från kött etc.
Denna diet fungerar för att gå ner i vikt och den är bra för hälsan och är mycket populär i Sverige. Ta inte pasta, nudlar, pommes frites, potatis eller ris till ditt kött. Ta extra tomater, sallad och grönskaer istället. Och ta massor av gräddsås, vitlökssmör och majonnäs!
Men ta inte hamburger dressing eftersom det innehåller mycket socker. Läs på livsmedelsförpackningen, läs innehållets procent av kolhydrater köp och inte om nivån kolhydrater är för hög.
http://www.kostdoktorn.se/lchf
http://www.dietdoctor.com
http://www.eatlowcarbhighfat.com

LCHF uteslut/minimera intaget av kolhydrater men ät mycket fett
Om du utesluter/minimerar kolhydrater spelar det ingen roll om man äter mycket fett. Du kan även gå ner i vikt även om du äter mycket fett. Men då måste du vara konsekvent och utesluta kolhydrater. Socker är 100% kolhydrater. Undvik socker. Men undvik även aspartam, Canderel, Hermesetas etc eftersom de orsakar cancer. Som sötningsmedel bör man använda Xylitol, Björksocker eller Stevia
Björksocker/Xylitol har 75% lägre innehåll av kolhydrater och 40% mindre kalorier jämfört med vanligt socker och det skyddar tänderna mot karies.
Du kan göra din egen glass, godis, chokladbollar etc och använda xylitol björksocker och/eller Stevia som sötningsmedel. Det är nyttigt och även bra för tänderna jämfört med socker.


Baka low carb, låg kolhydrats knäckebröd


Knäckebröd - låg kolhydrats, low carb (endast 5% kolhydrater)Detta är en läckert och hälsosamt knäckebröd som innehåller 5 gram kolhydrater per 100 gram.
Jag har utvecklat brödet utifrån ett annat recept som innehöll majsmjöl och olika frön. Mitt mål var att minimera antalet kolhydrater. Eftersom detta bröd innehåller mycket linfrö motverkar det förstoppning. Giftet som finns i linfrö inaktiveras vid upphettning, så du kan äta brödet med lugn. Brödet är glutenfritt, krispigt och mycket välsmakande. Eftersom det blir ganska tjocka skivor kan du ta extra smör och ost på. Tillagningstid: ca 50 minuter. Njut!
Ingredienser/ recept:
350 gram krossat linfrö (innehåller 4,5 gram kolhydrater)
100 gram mandelmjöl (innehåller 13 gram kolhydrater)
100 gram Cocosmjöl (innehåller 17 gram kolhydrater)
100 gram psylliumfröskal, fiberhusk (innehåller 3,5 gram kolhydrater)
1,5 tsk salt (noll kolhydrater)
110 gram olivolja eller rapsolja (noll kolhydrater)
9 ägg (noll kolhydrater)
30 minuter i ugnen vid 200 grader Celsius
Blanda alla torra ingredienser. Häll i äggen och oljan. Blanda degen. Dela degen i två delar. Placera varje del på en bakplåt med bakplåtspapper. Använd handflatan och tryck ut degen på bakplåten. Det är lite svårt att göra det. Det kräver lite kunskap och tålamod. Du kan sätta ett bakplåtspapper ovanpå också (kanske mjuk teflon) och använda en kavel. Sätt plåten i ugnen i 30 minuter. Brödet är klart när det börjar bli mörkt brunt i kanterna. Ta ut plåten och låt brödet svalna. Bryt brödet i bitar. Ät det med en mycket tjockt lager av smör och ost. Detta är att äta low carb.
Total vikt för degen: 810 gram
Total vikt av kolhydrater: 38 gram
Halt av kolhydrater per 100 gram: 5 gramUpptäck glädjen i Chia frön!
Och tacka Gud för dem!Chia pudding/ gröt till frukost
Chiafrön är en super mat som innehåller 21% protein, 31% fett, 38 gram kolhydrater. De innehåller mängder av aminosyror, mineraler såsom magnesium, kalium och zink. De innehåller också linolensyra, som är den vegetabiliska formen av omega-3.
Det är lätt att göra Chia pudding. Bara häll några Chia frön i vatten eller mjölk, grädde, kokosmjölk eller vad du föredrar. Låt svälla i några minuter under omrörning. Toppa med några frön, bär eller frukt.
Tack Gud allsmäktig som gjorde Chia frön! Prisa Gud! Prisa Jesus Kristus!
chia pudding recipe
Chia seed recipes, raw food

Chia gröt
Jag gör gröt av Chia frön. Jag föredrar att äta den kall med mjölk toppad med solrosfrön. Jag gör ofta en större bunke/ hink Chia gröt och har den i kylskåpet med ett lock på och sedan tar jag bara lite när jag vill. Det är helt perfekt och man håller sig mätt länge, bra att ha en mindre hink/ bunke med det i kylskåpet.

Chia pudding/ gröt recept
0,5 liter vatten
34 gram mandelmjöl (1 dl)
43 gram kokos mjöl (1 dl)
0,5 tsk salt plus en nypa salt
100 gram Chia frön (som är en dl plus 2 msk Cia frön)
Häll vattnet i en skål. Tillsätt mandel mjöl, kokos mjöl, salt och rör om kort. Tillsätt chia frön rör och låt det svälla i cirka fyra minuter. Rör om då och då. Om du vill kan du lägga till 3 msk kokosolja eller rapsolja och rör om. Servera med mjölk, kokosmjölk, grädde eller vad du föredrar. Toppa med dina favorit frön, bär eller frukter. Jag föredrar solrosfrön som topping. Naturligtvis kan du värma upp puddingen/ gröten i mikrovågsugnen eller i en kastrull, men jag föredrar att äta det kall med mjölk.Chia frön receptböcker
Här är många bilder på böcker med Chia frön recept
Chiafrö receptböcker Chiafrö receptböcker Chiafrö receptböcker

Chia frö kex utan spannmål, mjöl
är många bilder på Chia frö kex utan spannmål, mjöl. Detta är mycket hälsosamt! Testa.
chia seeds grain free crackers
Chiafrö knäckebröd utan mjöl

Chia pudding recept för viktminskning
Chia pudding recept länk 1 Chia pudding recept länk 2 Chia pudding recept länk 3 Chia pudding recept länk 4 Chia pudding recept länk 5 Chia pudding recept länk 6

Chia frö chokladbollar
Du kan göra protein Chiafrö chokladbollar. Använd xylitol, dadlar, stevia eller honung som sötningsmedel. Använd inte socker eller aspartam, Hermesetas eller Canderel.
Mer bilder på chiafrö protein choklad tryffel

Gröna kaffebönor och extrakt av gröna kaffebönor för viktminskning
Gröna kaffebönor är orostade kaffebönor. Detta hjälper dig att gå ner i vikt. Det är något som verkligen fungerar. Använd detta.
Du kan dricka det som kaffe eller äta extrakt av gröna kaffebönor.
Coffee slender
coffee slim
maximum slim original green coffee
green coffee bean extract
green coffee bean weight loss

Ät gurkmeja. Det är en super medicin!
Ta en matsked gurkmeja i ett glas vatten och svälj snabbt. Jag äter det om två eller tre dagar i veckan. Ibland äter jag det oftare och ibland lite mindre. Och jag är väldigt sällan sjuk.
turmeric health benefits and recommended daily amount
turmeric health benefits and recommended daily amount cancer liver joints


Nötkräm- low carb med björksocker/ xylitol och en nypa Stevia
Ingredienser/ Recept
120 gram osaltade jordnötter, mixade, lätt rostade i stekpanna
330 gram osötat hasselnöts smör
110 gram mixade hasselnötter
En nypa ren Stevia
80 gram Xylitol/ Björksocker
30 gram kakao (1 dl)
5 gram av flytande osötad vanilj arom
ca 480 gram grädde (0,5 liter)
100 gram vassleproteinpulver Whey protein
Blanda alla ingredienser i en mixer eller en skål. Totalvikt av deg: 1255 gram. Tillagningstid: ca 40 minuter. Den är låg på kolhydrater.


Hasselnötssmör
Bilder på bakning med hasselnötssmör. Gör din egen nötkräm med Xylitol och stevia!
hazelnut butter
hazelnut butter birch sugar stevia

Upptäck de bästa sötningsmedlen: Xylitol och Stevia
www.buywholefoodsonline.co.uk/white-stevia-crystals-20kg-bulk.html
xylitol-crystals-buy
https://www.buywholefoodsonline.co.uk/xylitol-crystals-25kg-bulk.html
xylitol-crystals-bulk

LCHF tjockpannkaka i ugn (Uppdaterat!)
Ingredienser/ recept
500 gram Kvarg, fet, alternativt 500 gram mascarpone ost.
4 dl vatten
0,5 liter grädde
4 ägg
2 dl mandelmjöl eller cocosmjöl
1 dl psylliumfrö, fiberhusk
1 tsk salt
3 tsk bakpulver
Blanda all blöta ingredienser plus bakpulvret och saltet. Tillsätt mandelmjölet och psylliumfröna/fiberhusket allra sist. Blanda gärna smeten med stavmixer. Obs! när man tillsätter psylliumfröna måste man göra det väldigt snabbt och vispa snabbt, ca 30 sekunder för smeten tjocknar på ca 30 sekunder när man tillsätter psylliumfröna/fiberhusket. Var därför beredd innan med en smord plåt med höga kanter. Häll omedelbart ner smeten i plåten ca 30 sekunder efter att du tillsatt psylliumfröna/fiberhusket och vispat. Grädda 30 minuter i en smord långpanna i ugnen i ca 225 grader, lite osäker på tiden, temperaturen.
Den är är väldigt god och låg på kolhydrater, barn gillar den. Ursäkta att receptet var lite ofärdigt förut. Nu borde det fungera bättre :)tags: Jesus, Jesus Kristus, Gud, skapare, skapelsetro, skapelse, bibleln, kristen tro, kristen, kyrka, religion, hopp, gudstro, jorden, naturen, ekosystem, planeten, planet, natur
Bibelkoder, profetior om Jesus Kristus som Messias i 1 Mosebok. Evangeliet dolt i namnet på de 12 stammarna av de 144,000 .. och mer.
Påsk - Guds nya förbund, våra synder förlåtna. Jesus Kristus - Guds heliga offerlamm.
Jesus Kristus är Israels och hela världens Judiska Messias
Hur man blir frälst.
Att bli en Kristen.
Israel - Guds heliga land.
Jerusalem - Herren Sebaots heliga stad, Jesus Kristus stad.
Förbundsarken har hittats!
Varningar för kyrkan i den yttersta tiden.
Grunderna för kristen tro och grundläggande sanningar, historisk tidslinje.
De Tio Budorden.
Den förbjudna frukten, Adams fall.
För de som söker Gud finns det hopp. Gud är verklig. Namn och titlar på Gud. Många vackra foton på skapelsen.
Himmelska uppenbarelser om paradiset, Gud Fadern och Jesus Kristus. Ge ditt liv till Gud.
Kristen musik, lovsånger, gospel, reggae, bluegrass, hymner
Det nya Jerusalem i himlen, Guds heliga stad kommer vara enorm. Kristus brud tvättad ren. Visioner om paradiset.
Skapelsen -Bilder på vacker natur och djur.
Den mänskliga kroppen är ett resultat av intelligent design
Stora brister i evolutionsteorin
Gud den allsmäktige skaparen vår fader, Abraham och Moses Gud. Argument och länkar till Kristen skapelsetro och värdegrund.
Länkar till kristen tro, Jesus och församlingar.
Varningar i den yttersta tiden - först uppryckelsen, sedan Guds vrede och domar. Kristi brud förbered dig!
"Se, jag kommer snart och har med mig min lön." Uppryckandet av församlingen.
Drömmar om uppryckelsen, profetiska drömmar, varningar
Guds varning till de tysta väktarna. Varningar till de olydiga. Vad avgör om du är frälst eller inte?
Varningar till de fem oförståndiga jungfrurna
Och inför honom ska församlas alla folk... "Jag var hungring, Jag var törstig, Jag var en främling"
Vad är vilddjurets märke?
Guds dom för dem som inte söker honom. Valda predikningar och Bibelord.
Förföljelse av Kristna
Namn på Gud och Jesus i Bibeln. Treenigheten -Fadern, Sonen och den Heliga Anden
Bilder på Jesus Kristus
Jesus Kristus är Guds son, Messias - vår frälsare. Han tog det ultimata straffet för våra synder. Han återuppstod också från döden. Genom honom kan du få evigt liv.
Jul evangeliet, den historiska berättelsen om Jesus Kristi födelse, Betlehems stjärna, änglarna, de vise männen, Herodes
Jesus Kristus korsfästelse. Han gav sitt liv. Han gav allt han hade. Bibelverser om helgelse och frälsning
Jesu Kristi uppståndelse. Han, Guds son besegrade döden.
Han dog och uppstod på tredje dagen. Han är Herre över Sabbaten.
Jesus Kristus är vår överstepräst. Utvalda Bibelord mest från Hebreerbrevet. Utvalda predikningar och vittnesbörd.
Mer Bibelord från Hebreerbrevet. Det gamla förbundet har upphört.
Utvalda predikningar och vittnesbörd.
Platsen för Moses korsning av Röda havet och Noaks Ark hittade. Sodom och Gomorras ruiner upptäckta.
Abort stoppar ett hjärta som slår.
Respektera livet och ta ställning mot abort.
Att övervinna sexuell synd
Porneia, homosexualitet, sexuell synd
Ägd av porrmissbruk. Bli av med porrmissbruk och återskapa livet.
Att bedra sig själv som Kristen och avfalla från tron, leva i synd
Falska nyheter, falska profeter, falska lärare, betalda skådespelare på Youtube
Det stora avfallet i de sista dagarna
Undervisning om helvetet i Bibeln
Undervisning om himlen i Bibeln
Bibelverser om Gud, Den Evige. Bibelverser om nåd, Guds frälsningsplan, tid och evighet
Bibelverser om att ära Gud. Han är det bästa som finns. Gud är värdig att prisas
Bibeln inläst som ljudfil online. Lyssna till Guds ord på webben. Bibeln i text online.
Healing, mirakler, Kathryn Kuhlman och mer. Jesus är en stor healer.
Listor på uppfyllda profetior och genomförda mirakler i Bibeln
Filmer med kristet budskap, The Passion of the Christ, Bibeln: Miniserien, De tio budorden, Apostlagärningarna och mer.
1 Mosebok valda delar
2 Mosebok valda delar
3 Mosebok valda delar
4 Mosebok valda delar
5 Mosebok valda delar
Samuelsboken valda delar, Apostlagärningarna.
David smord som kung över Israel.
Bibelverser från 1 Samuelsboken och 2 Samuelsboken
Valda bibelverser om Elia och Elisa,
första och andra Kungaboken.
Daniels bok valda delar
Kung David, förfader till Jesus från Nasaret. Jesus kristus som är Messias och Israels eviga Kung.
Matteusevangeliet valda Bibelord
Markusevangeliet valda Bibelord
Lukasevangeliet valda Bibelord
Johannesevangeliet valda Bibelord
Apostlagärningarna valda Bibelord
Romarbrevet valda Bibelord
Första Korinthierbrevet valda delar
Andra Korinthierbrevet valda delar
Galaterbrevet och Efesierbrevet valda delar
Kolosser- Thessalonikerbrevet, Timoteusbrevet valda Bibelord
Att be till Herren under bar himmel
Vintern är en bra tid för bön utomhus
Inspiration och motivation i bön och tillbedjan
Att Söka Gud genom fasta och bön
Hälsosam kost, lågkolhydrats kost
Fariseism och religiös stolthet
Bibeln och homosexualitet. Jesus kan förändra ett homosexuellt liv. videos med vittnesbörd.
Efter 20 år som bög så lever jag inte ett homosexuellt liv längre.
Konflikten av att vara homosexuell och kristen. Min erfarenhet, mina dikter.
Mina andliga erfarenheter, mitt möte med Jesus Kristus - kraftfull strålande energi, himmelsk glädje, absolut Gudomlig kraft, mitt liv och mina drömmar
Om mig, kontakt